Warsztaty kulinarne oraz kurs pierwszej pomocy

Opis projektu

Kurs oraz warsztaty zostały przeprowadzone przez wykwalifikowaną kadrę dla członków Koła Gospodyń Wiejskich.

Uczestnicy nauczyli się piec tradycyjny chleb na zakwasie oraz przygotowywać sery na podpuszczce. W trakcie spotkania zrobili cztery rodzaje serów i poznali procesy technologiczne, które różnią się w zależności od rodzaju sera.

Uczestnicy spotkania z kobietami z Koła Gospodyń Wiejskich pozujący do zdjęcia z własnymi wypiekami

Grantobiorca

Koło Gospodyń Wiejskich w Panience

„Chcemy wrócić do tradycji. Przekazać naszym dzieciom i wnukom to, co nasi dziadkowie nam przekazali”

„Wspólne spotkania, jedzenie, wymiana doświadczeń i przepisów buduje naszą lokalną społeczność.”

Skąd pomysł?

Anna Walkiewicz-Wicijowska wiedziała, że wśród mieszkańców Panienki są osoby amatorsko produkujące sery i to nie tylko te zwykłe twarogowe. Wiedziała, że tradycyjne receptury mają ogromną wartość i warto się nimi podzielić z innymi. Tak powstał pomysł na warsztat kulinarny, który byłby z jednej strony powrotem do tradycji a z drugiej szansą na nauczenie się czegoś nowego i integrację mieszkańców.

Ponadto Pani Anna zawsze chciała zorganizować szkolenie z pierwszej pomocy, zwłaszcza w Panience, gdzie karetki docierają na miejsce po bardzo długim czasie. Wszystko przez to, że miejscowość znajduje się na obrzeżach rejonu podlegającego pod lokalny szpital.

logotyp fundacji Orlen

Kluczowe informacje

10 000 zł

Wysokość grantu

30

Liczba odbiorców

Panienka, województwo wielkopolskie

Lokalizacja

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich
Grupa docelowa

Galeria zdjęć