Warsztaty kulinarne oraz kurs pierwszej pomocy
Opis projektu
Kurs oraz warsztaty zostały przeprowadzone przez wykwalifikowaną kadrę dla członków Koła Gospodyń Wiejskich.
Uczestnicy nauczyli się piec tradycyjny chleb na zakwasie oraz przygotowywać sery na podpuszczce. W trakcie spotkania zrobili cztery rodzaje serów i poznali procesy technologiczne, które różnią się w zależności od rodzaju sera.
Grantobiorca
Koło Gospodyń Wiejskich w Panience
„Chcemy wrócić do tradycji. Przekazać naszym dzieciom i wnukom to, co nasi dziadkowie nam przekazali”
Regina Banaszak, przewodnicząca KGW
„Wspólne spotkania, jedzenie, wymiana doświadczeń i przepisów buduje naszą lokalną społeczność.”
Anna Walkiewicz-Wicijowska, członkini KGW
Skąd pomysł?
Anna Walkiewicz-Wicijowska wiedziała, że wśród mieszkańców Panienki są osoby amatorsko produkujące sery i to nie tylko te zwykłe twarogowe. Wiedziała, że tradycyjne receptury mają ogromną wartość i warto się nimi podzielić z innymi. Tak powstał pomysł na warsztat kulinarny, który byłby z jednej strony powrotem do tradycji a z drugiej szansą na nauczenie się czegoś nowego i integrację mieszkańców.
Ponadto Pani Anna zawsze chciała zorganizować szkolenie z pierwszej pomocy, zwłaszcza w Panience, gdzie karetki docierają na miejsce po bardzo długim czasie. Wszystko przez to, że miejscowość znajduje się na obrzeżach rejonu podlegającego pod lokalny szpital.
Kluczowe informacje
Wysokość grantu
Liczba odbiorców
Lokalizacja